Dr. Kiss Ibolya

Az mr ibolya után az életem további történetei. és mindennapjaim.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Linkblog

Még egy opera, Csajkovszkij Pikk Dáma

2008.06.26. 09:58 | drkissibolya | Szólj hozzá!

 A Pikk Dáma Csajkovszkij harmadik Puskin megzenésítése.

A szeretet, szerelem, szenvedély, halál operája.

Csajkovszíj szövegkönyve nagyban eltér Puskin novellájától, mely a szerényszármazásu, nagyravágyó Hermannt, mint minden eszközt megragadó, a gyors és biztos meggazdagodáshoz mindenkit kihasználó, még a szerelmét is feláldozó gátlástalan alakként ábrázolja, akinek egyenes útja a bolondokháza.

Ezzel szemben az opera szövegkönyve romantikus melódrámát formál Puskin irónikus karcolatából. Eszerint,     Hermannt a jobb sorsra érdemes ifjút Liza iránti társadalmilag   reménytelen szerelme űzi a kártya szenvedély felé. Az opera  Liza szerepét is átformálja, aki   képes szerlméért életét is feláldozni. Hermann úgytüdja, hogy a Lizát nevelő grófnő  bitokában van annak a 3 kártyának, amellyel óriási összegeket nyert, és szerezte hihetelen gazdagságát, de tudja az átkot is, ha a grófnő harmadszor is elárulja a kártya     titkát meghal. Hermann elrejtőzik a grófnő szobájában, és amikor az gyanutlanul énekelget, fegyvert fog rá, és a grófnő ijedtében meghal,de halálakor elárulja a kártya titkát. Liza iszonyodva talál rá a kétségbeesett Hermannra, és a gófnő holtestére.

Liza kéri Hermannt, hogy utazzanak el együtt, de a férfi csak a három nyerő kártyára tud gondolni. Találkoznak, de Hermann elrohan és Liza kétségbeeésében megöli magát.

Hermann valóban nagyon sok pénzt nyer a megismert kártyával, a hármas hetes és ásszal, de az utolsó partiban az ász helyett a pikk dámát huzza, a lapról az öreg grófnő kacsint rá A fiatalmber összeomlik a borzalomtól és leszúrja magát, őrűlt tudatától a halál váltja meg, de hahalálában is csak Lisára gondol.

Cajkovszij csodálatos zenéje kifejezi a fiatalok egymás közötti szeretetét, szerelmét,    Hermann kártya iránti szenvedélyét, ami mögött ugyancsak Liza szerelme áll, mert meg kell gazdagodnia , hogy méltó legyen a szeretett nőhöz. A lenyügöző tenor áriát Molnár András, Lizát a szopránt Bátori Éva, mig a grófnő lenyügöző áriáját Takács Tamara énekelte és büvölte el a közönséget.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drkissibolya.blog.hu/api/trackback/id/tr75540052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása